Hur du håller uppe motivationen till dina mål

Kommentera

Det har gått ett tag nu och förhoppningsvis har du kommit en bit på dina mål för året! Jag vet att jag tagit upp det här med att sätta mål innan, men det är alltid bra att bli påmind om att fortsätta sträva efter dem! Att ha ett mål i åtanke och inte tappa motivationen är det viktigaste för att få det att hända och det är något som kan gå i perioder. Det påverkas av stress, av omgivningen, situationen i livet och vårt dagliga humör. Man lär sig vad som funkar och inte på vägen mot dem, men jag tänkte gå igenom några riktigt bra punkter som hjälper att upp hålla flödet!

 

Skriv ner vad du vill! Och se till att det verkligen är vad du vill, inte vad du tror är uppnåeligt. Att jobba från slutet till början är ett bra sätt att fundera på hur du ska ta dig dit genom att dela upp allt i delmål och organisera dem efter vad som blir nästa steg. Skriv ner varför du gör det du gör, vad är det som gör att du vill förändra det och efterhand; vad det är som gör att du fortsätter!

 Anledningar och varför jag fortsätter! Så bra att ha och påminna sig om innan och efter ett pass.


Se till att du börjar med riktigt små mål; att bli hälsosam kanske bara handlar om att ha större medvetenhet i vad som finns hemma eller vad som plockas på i affären? Att stärka sitt förhållande kanske börjar med att man funderar på vad som funkar och pratar om det? Ta inte dina små mål för givet och våga lite på den process du bygger upp. Det tar tid och man måste låta det gör det.
Jag vet själv att det ibland känns meningslöst när man inte är där man vill eller har en dag då det bara känns svårt att göra det som man tänkt, men alla små mål leder någonstans om du bara vet vart.

Ha en plan för frestelser, de kan komma i många former. Det kan vara att skippa att laga mat hemma och beställa något istället, att snooza för länge eller att köpa något som det inte var planerat för. Vad kan komma i vägen och hur ska du hantera det utan att straffa dig själv för det? Vi faller alla för frestelser, men att ha en extra måltid redo i kylen ifall det blir sent någon kväll och vi inte vill lägga tid på att laga något nyttigt kan vara skillnaden mellan frustration och succé. Det kan det också vara att planera in för ett mål då du inte bryr dig om det är nyttigt eller inte. Vad funkar för dig och hur kan du tackla de svårigheter du kan förutse?

Följ din framgång, helst så synligt som möjligt! Jag har sparmål som tydligt visar hur långt jag kommit och hur långt som är kvar. Det gör det lättare att veta vart just de besparingarna är till för och att påminna mig om att ibland hjälper alla bäckar små!

 Genom att göra roliga sätt att följa min träning, snygga upplägg och ett sätt att enkelt se hur det går ser jag vad som funkar, vad som inte funkar, vad jag gör och för en större helhetsbild. 

 

Lista ut vad som funkar för dig! Viktigaste punkten! Om att gå till gymmet inte är din grej, men ett pass (Yoga, pilates, aerobics eller vad som helst) är det, gör det istället! Gör det själv, med vänner, på morgonen eller på kvällen, bara det funkar för dig. Se till att det passar din livsstil, inte att du anpassar dig till en viss livsstil.

Använd din kalender, det är en fantastisk påminnelse om att du har en ny månad, en ny vecka, en ny dag framför dig och att du inte behöver ta med dig några känslor eller händelser som nu är bakom dig in i nästa start. Är det jobbigt, börja om när du behöver det, fundera på om det verkligen passar dig att testa igen eller om du ska ha en bättre plan nästa gång. Kanske en helt annorlunda plan? Man för göra om det hur många gånger som helst, det finns inget fel sätt att lära sig!

Gratulera dig själv när du nått en del av ditt mål, det kan vara att ha sparat ihop en femtedel till drömresan bara genom att dra ner på något annat, att ni nu har flera dejt-nights att se fram emot eller saker ni vill göra ihop eller att du tränat 3 gånger i veckan i en månad! Gratulera dig själv, tillåt dig göra något kul eller köpa något fint.

 

Som sammanfattning:
Ha konkreta mål, stora och små som du vet hur de kommer hjälpa dig nå slutdestinationen. Fundera på vad som kan bli frestande istället och ha en plan, det spelar ingen roll om det är att undvika situationen eller att ta lite avstånd från målet ett tag. Följ din egen framgång och bagatellisera inte dina små framsteg. Låt din plan komma genom trial-and-error. Börja om när du behöver det, varje dag kan vara en nystart! Gratulera dig själv vid varje steg på vägen.

Det är alltid bra att påminna sig om dessa steg och att det är att vara kontinuerlig som gör skillnaden!