Att känna stress över sina att-göra-listor

Kommentera

Jag tror de flesta använder sin BuJo för att minska stress och organisera både sin vardag och sina långtidsmål. Det är ett sätt att ligga steget före och införa lite struktur, men; vad händer när att-göra-listorna blir ett stressmoment i sig?

 

Stressen vi känner idag är ofta grundad i att man har för mycket att göra. Eller, vi upplever att vi har mycket att göra eftersom vi har fokus på så mycket samtidigt. Vi försöker hålla allt i huvudet, det som ska göras nu men också alla de saker som ska göras sen! Handla, hämta barnen, träna och vad ska vi äta?

Dessutom finns det så mycket som stjäl ens uppmärksamhet och som drar i oss till och med när vi sitter ner och gör det vi ska, man kommer på något plötsligt och man gör det lite snabbt vid sidan av, inte minst sociala medier som man lätt kan fastna på längre än man tänkt.

Vi känner oss aldrig riktigt helt klara och stressar när vi hoppar mellan uppgifter. Vi oroar oss för sakerna vi inte börjat på och som ska göras istället för att göra det vi kan i nuet. Det kan göra att vi känner oss överväldigade och inte kommer igång eftersom vi inte vet vart vi ska börja. Vi får ångest.

Vad drar i dig?

Så när du gör din lista, oavsett om det är en för månaden, veckan eller dagen, fundera verkligen på vad som behövs göras. Man brukar säga att man ska göra det viktigaste först men titta också på listan du skrivit och fundera på vad DU måste göra. Kan du delegera något av detta? Kan du få hjälp med något på listan för att minska din egen stress? Våga be om hjälp!

Något annat som hjälper är att göra den första listan vid sidan av och sedan göra en så kallad en-punkts-lista. Du skriver helt enkelt upp en av dina punkter åt gången och håller ditt fokus på den enda punkten så att du hela tiden vet vart ditt fokus ska tillbaka till. Det gör dig flexibel men koncentrerad på din uppgift. Det kan också vara en bra idé att fundera på vad som krävs för att den här uppgiften ska vara färdig så att du vet när du klar och kan stryka den.

Det här är ett sätt att få bort alla ”måsten” som du håller i huvudet, men ta samtidigt en funderare på vad som mer kan distrahera dig från att behålla fokuset. Är det ett stökigt skrivbord som påminner dig om att du ”måste” städa eller något annat som gör att du kommer på nya saker att lägga till på listan? Du kan alltid skriva ner de sakerna och sedan släppa dem, ta tillbaka ditt fokus på din enda uppgift. Är det telefonen som surrar eller lockar? Minska på de saker som tar fokus genom att hålla din arbetsyta ren för att minska källor till mer arbete eller stress!

För mycket val = Stress

Välj att komma in i något istället och verkligen göra det. Man blir ibland förvånad över vad man kan åstadkomma och hinna med om man bara tar det lite lugnare!