Att skriva för fokus

Kommentera
Varför använda ett analogt system i en digital ålder? Det finns appar, listor och program för att hjälpa oss styra upp våra liv idag och de är smidiga, användarvänliga och alltid tillgängliga via telefonen.
Det går snabbt att trycka in men lika snabbt att glömma. Jag tittar på telefonen och kommer på 15 andra saker att göra med den men när jag tittar på min Bullet Journal är det begränsat. Så, då jag istället skriver för hand fastnar det inte bara i listan utan också i sinnet på ett helt annat sätt.
 
Jag använder min BuJo till det mesta men framför allt som ett stöd. Jag har min veckoplanering i den, allt är upplagt så som jag vill ha det och jag är noga med att ha små mål varje vecka som på det stora hela kommer föra mig framåt. När jag öppnar upp min bok går jag inte bara in också kollar veckan, jag kollar mina mål och mina "varför", skissar, skriver dagbok, gör kollektioner över filmer jag sett eller vill se, planerar resor och gör inköpslistor. Även om jag inte kollar dem aktivt så påminns jag av allt jag skrivit och allt den innehåller. 
 
Mest av allt har det hjälpt mig med min ångest.
 
Från början var det en dagbok jag skaffade efter att läst boken "The artist's way: a spiritual path to higher creativity" av Julia Cameron. Det var för att kicka igång mitt skapande, framförallt inom måleriet som jag saknade inspiration till. Den lärde ut att skriva 3 sidor om dagen, det första på morgonen innan ditt ego vaknat och vill försköna något. Det ska vara en följd av ocensurerade känslor och tankar som ska kicka igång dig. Jag vet inte om det hjälpte som planerat men någonting hjälpte när jag skrev ner saker jag kände. 
 
Varje gång jag öppnar min BuJo för att skriva om mina känslor gör jag det utan att bli dömd, utan att behöva komma fram till något och genom att finnas i nuet. Jag saktar in, känner efter och skriver allt medvetet och kan slappna av. Jag tar tid för att bara göra detta och planera/anteckna/rita något som är kul. Att det går långsamt ger mig mer tid att reflektera på hur jag faktiskt mår och förstå mig själv mer.Jag hinner ta ett steg tillbaka och lösa problem utan att tvinga fram något och minskar mycket av min stress på så vis. 
Det är ett fantastiskt instrument när man har ångest eller bara mycket i huvet på ett kreativt sätt. Till och med när man är arg! 
 
Det har varit stunder då jag varit arg eller besviken på människor utan att veta hur ja ska ta upp det. Jag fick ett jättebra tips som jag använder emellanåt för att fundera på vad jag vill säga till de här personerna och det är genom att skriva ett brev till dem. Inte som de ska läsa! Det är bara för dina ögon, men det är ett sätt att verkligen få skriva hur man mår av det som hänt och försöka få dem att förstå. Ställa frågor man har eller poängtera något som man känner i efterhand var orättvist. Jag vet inte hur det är med dig, men jag kommer ofta på hur jag skulle gjort eller vad jag önskar att jag sagt i efterhand... Det hjälper mig att släppa saker eller, om det känns viktigt och man har mer koll på hur man faktiskt känner, konfrontera dem om det! 
 
Ibland är jag bara nere och skriver något om vad jag vill göra istället för att sitta just här, just nu. Jag har planerat en weekend och kollat priser, antecknat vad jag skulle göra om jag åkte till Paris. Vilka restauranger hade jag gått till? Vad hade jag velat se? Vilket hotell hade jag helst velat bo på? Det kan vara helt teoretiskt! Ingenting i din prisklass ens! Men det motiverar i alla fall mig och påminner mig om vad jag kommer kunna göra med lite sparmål eller så håller det bara drömmen levande. 
 
Kom alltid ihåg ditt fokus!
 
Idag har jag en dagbok där jag skriver när jag känner för det, men nästan varje dag och en separat BuJo.
 
Oavsett vad jag använder den till så påminner den mig alltid om att känslor och perioder av svårighet går över.
Den påminner mig om att jag kan komma ikapp mina mål genom att göra lite på dem hela tiden. De mål jag har för hela året kan jag jobba mot hela tiden. Mina sparmål. Att jag har utvecklas och att jag kan utvecklas. Drömmar. Känslor. Den påminner mig om att vara mig och att det är ok! Allt i den här boken är det som gör mig lycklig eller underlättar mitt liv. Det ger mig mer fokus på det som är viktigt för mig!