Att förbereda sin bästa vecka

En kommentar

Den sista tiden har det blivit mycket skrivet om rutiner och att hålla ett öga på den närmsta framtiden. Det är ju dags att utvärdera det första kvartalet på året och komma på nya sätt att utvecklas. Men, hur fokuserar man när det det finns så mycket annat som dyker upp hela tiden?! Något som hjälper när man vill fokusera är att minimera allt annat runt omkring som tar vår uppmärksamhet genom att automatisera vår vardag. Genom att lägga energin på rätt ställe! Jag tänkte dela med mig av några tips på hur man kan få veckan att flyta på lite bättre!

 Veckans planering. En guide till vänster, veckan kommer efterhand på höger sida. Förutom en grundläggande idé av veckan som kommer finns det några saker som får den att gå smidigare på vägen. 
 

Byt till nytvättade lakan och vädra ut. Oavsett om man bäddar sängen varje morgon eller inte, finns det inget bättre än att lägga sig mellan nya krispa lakan för en god natts sömn. Genom att få det gjort söndag kan man börja veckan med den känslan! Att bädda varje morgon och se till att hålla det fräscht är dessutom inte bara bra för att man ska känna att man redan har gjort något på början av dagen, det är skönt när man kommer hem till ett rent, snyggt rum där man kan gå och lägga sig i en bäddad säng. Bara vädra ut innan sänggående och njut av känslan.

Förbered garderoben. Lägg inte tid på vad du ska ha på dig på morgonen om du redan vet vad du har i garderoben. Skriv ner eller häng upp förberedda plagg i par som du kan ha och låt inte din kreativa energi och tid försvinna det första på morgonen. Använder du ofta samma smink i din vardags-look? Ha det lättillgängligt och redo!

ha träningskläder redo. På samma sätt som garderoben, förbered om du ska iväg någonstans i veckan och ha det packat och klart. Tajt med tid? Ha det redo i väskan med allt annat och ha det i bilen, hallen eller bara framme så det går lite snabbare både att ta beslutet att träna och att komma iväg!

Förbered maten. Ha en plan eller hela matlådor. Om inte för hela veckan; i alla fall för måndagen. När vi kommer in i rutiner och vet lite mer vad veckan har att komma med är det ibland lättare att planera maten och ibland vet vi inte fören måndag eftermiddag hur det ser ut. Ska den kunna ätas kall, kunna värmas eller behöver den bara lite mer inspiration? Är lunchen förberedd och vi redan vet vad frukost blir är det lättare att tänka på middag och sluta lägga energi att göra fler matlådor under veckan. Att använda glaslådor men förslutningslock eller mason-jars håller maten fräschare längre och gör att man enkelt kan ligga 5 dagar i förväg i planeringen.

Se till att ha det städat och snyggt inför den nya veckan. Det hänger ihop med den första punkten men rör sig mer om stora ytor som badrum, kök och vardagsrum. Slipp tänka på det när du sitter med annat! Att hålla det rent och snyggt låter dig tänka på vad du vill, inte vad du måste göra under kvällen mitt i veckan. Byt handdukar, rensa i skåpen och håll ytorna utan kludd!

Planera inför den nya veckan. Titta i din kalender eller Bujo och lägg över det du inte hann med den här veckan (om det fortfarande är viktigt) samtidigt som du planerar lite inför vad du kommer behöva göra veckan som kommer. Passa på att fundera på matlådorna du ska ha till lunch och vad du behöver ha hemma för att laga något på kvällarna. Fyll på kylskåp och skafferi så att inget omedelbart saknas. Ha frukt, snacks eller hela ingredienslistan för risotto redo! Det hjälper dig äta bättre genom att minska impulsen att handla godis när man ändå är i butiken.
Ta fram vitaminer och dela upp dem. Förbered allt som du behöver få in på morgonstunden och prioritera annat med di tid.  

Ja, det är tråkigt att ta vad som låter som en hel dag bara att städa, förbereda eller planera så det är viktigt att göra det på ditt sätt! Dela upp det mellan lördagen och söndagen eller ta allt i ett svep på ena dagen. Kom ihåg att ta tiden att återhämta dig, sov länge, gör något mysigt eller bara något du inte hade gjort en vardag! Ta helg men se till att få mer tid vardagen också.

Vad gör du för att få vardagen att flyta på?

 
1 Wilda:

skriven

Så bra tips! Jag försöker ha söndagarna till detta, och framför allt till att planera veckan som kommer. BuJo hjälper mig så mycket i att ha en plan.

Svar: Det är skönt att ha en dag till att stänga av lite också och små plocka med det! Det brukar kännas skönt efteråt och det hjälper SÅ mycket att ligga steget före! :)
BuJouLou