Att ta reda på vad som är viktigast

Kommentera

Idag när vi har så mycket kring oss som drar och sliter i vår tid så det är svårt att veta vad som är viktigast för oss för att känna oss nöjda. Vi räcker inte alltid till och det kan ibalnd kännas som om vår omgivning har kommit så mycket längre än vad vi har, speciellt genom social media. Man vill kunna hålla samma tempo som alla andra, kanske ha det som andra har för att kunna känna sig lika tillfreds som de? Men vad är det i våra liv som är viktigast när vi tittar på vad som gör oss lyckliga, inte vad som gjort andra lyckliga?

 

Vi är konstant upptagna och timmarna räcker inte till, men trots all den tid vi är upptagna med saker; så är vi inte alltid produktiva. Det finns alltid mer eller annat att göra som snurrar runt i skallen och det gör att när vi är ”upptagna” så är vi egentligen funktionellt överväldigade.

Vår frihet att göra det vi vill med tiden vi har kommer till en kostnad genom ett val. Ett val som är gjort kräver två saker, tid och fokus, det mest dyrbara vi har. Vi börjar fundera på vad vill få ut av det valet och detta kan fungera som motivation eller raka motsatsen, till en känsla av meningslöshet som jag tidigare skrivit om här.

Att hela tiden fråga oss själva om dessa val vi kan göra, om de är rätt eller fel, leder helt enkelt till att vi kan bli utmattade långt innan vi börjat. Ofta beror det på att vi börjar med att tänka på ALLT jobb det kräver, och därför väljer det vi vet att vi redan kan göra med tiden, det som vi har en vana av. Tänka att i en mataffär köper vi hellre på oss det vi vet vad vi ska göra med, inte något nytt och spännande om vi inte är beredda på tiden och energin vi måste investera. 

Det är bra att ha stora drömmar och våga tänka sig dem så konkret som möjligt men det får inte bli så att du tänker på alla hundra saker det kräver av dig innan du ens har börjat! Att tänka på all det som ditt stora mål kommer behöva av dig är bara ett sätt att bestämma stegen på din resa för att sedan göra en sak åt gången! Är man inte försiktig med sin att-göra-lista kan vi lätt känna att vi tappar kontrollen, något jag skrev kort om här.

Är du osäker på vad som är viktigt och vad du vill lägga tiden på, skriv istället ner vad du arbetar på nu, vad du känner att du borde arbeta mer på och vad du vill arbeta på.

Fundera på om de är värda besväret eller känns meningslösa men håller dig på något sätt ”gisslan” på så vis att du känner att det är just din uppgift att utföra. Detta gäller oavsett om den är tilldelad dig eller om du tagit på dig den själv. Du måste inte ha en viss "roll". 

Fundera också på om inte detta bara är distraktioner genom att definiera dem som viktiga för dig (för att leva och må bra) eller om de är viktiga för någon du älskar. Sortera! Om du gör dem ”bara för att..” och inte njuter av dem kanske du blir av med några distraktioner? 

Gör ett val att investera tiden i dig, att göra det du vill och utvecklas inom det du tycker om

Vilka fler val vill du göra?